Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
7.4.2021, Milan Šurkala, aktualita
Na trhu prohlížečů se postupně mění situace a bohužel to pro Mozillu vypadá, že obliba Firefoxu stále upadá. Naopak nemalé vzpruhy se dočkal nový Edge na jádře Chromium. A vypadá to, že si polepšilo i Safari.
Tominospk (37) | 11.4.202112:10
A čekal někdo něco jiného od chvíle, kdy Firefox zavedl týdenní aktualizace? No přiznám se, za poslední cca 2 roky co dělám kompy, tak možná 2­-3 Firefoxy na přání, jinak cca pár set instalací Chrome. Nikdo nic jiného nechce. Kdyby Mozilla naslouchala lidem, možná bych Chrome lidem vymlouval.
Odpovědět0  0
thegrid (286) | 7.4.202123:52
Na letiten notebooku AMD FX7500 mam pod firefoxem problem s plynulým přehráváním fullHD videa na YouTube. Nepomuzou ani experim. nastavení ­(av1, hw akcelerace­). Tak az vyladi s Googlem tak prejdu rád.
Odpovědět0  0
SatanS (211) | 9.4.202123:17
to je rukama
Odpovědět0  0
haryp (24) | 7.4.202122:24
... dalším faktorem bych viděl Windows 10.
Při některých aktualizacích ­(např. na nový Edge­) ho přenastaví jako výchozí prohlížeč. Hlavně u běžnějších uživatelů ­(kteří si ani nevšimnou změny prohlížeče­) to je docela časté.
A ty změny asociací výchozích aplikací si dělají Win10 docela často ­- například u PDF souborů je to tak 2x­-3x reset na Edge než tam akceptuje jiný program.
Odpovědět0  0
Firefox si za to může sám. Přijmul do svého týmu libtardy a revolucionáře a zničil celou svou léty budovanou pověst během pár vteřin. Hlavně se mi to stalo na mobilu, bez upozornění, bez potvrzení se mi celý firefox přeinstaloval, všechno smazal, všěechno intutivní a lehké ovládání nahradilo nesystematické zabrodelováíní přes nějaký složky. Místo rychlých panelů a přepínání mezi nima totální otřes. Všichni jsme absolutně nepochopili co se stalo ? jak je možné vydat verzi, která vám všechno smaže a hlavně totálně předělá celou aplikaci aniž by provedli napřed nějaký test u testerů aby dostali nějakou odpověd. Prakticky fungují prohlížeč nahradil nesmysl. V mobilu jsem si oblíbil Operu, je intuitivní, příjemná na ovládání, neotravuje nesmyslama, má vlastní blokátor reklamy, prostě úplná pohoda.
A na počítači sice ta verze ještě jakž takž funguje ale už to jde s ní z kopce. otevřete Html stránku a on si obsadí 1GB paměti. Chápeš to? webová stránka potřebuje 1GB prostoru v paměti, to je masakr. A teď ty doplňky, který se musí kontrolovat protože některé nefungují s novou verzí. Některé ? spíš bych řekl že většina. Nelíbí se mi software, který po nainstalování musím ještě dolaďovat. To je něco jak kdyby sis koupil telefon a musel sis do toho nainstalovat nějakou aplikaci která ti umožní volat a posílat sms. To je prostě demence. Mazání coockies? Zabránění sledování coockies službou uBlock, ghostery, anonymox, apod... Proboha, tohle ten prohlížeč má umět v základu!!!!
Odpovědět7  5
odb (549) | 7.4.202120:49
Trochu objektivity poprosim.

Ma chrome vsetku tuto funkcionalitu implementovanu? Chorme nekonzumuje ziadnu pamet? Ja mam pocit, ze kazdy jeden prehliadac konzumuje RAM az az.
Co sa tyk a dpolnkov. Pouzivam zakaldne a nikdy som nemal problem s nefunkcnostou po upgradu.

Suhlasim, ze za terajsi stav si do velkej miery moze Firefox sam. Na Chrome nema sancu dotiahnut ale na 25% trhu mohol byt kludne. Bolo by to aj plus pre tentos egment, lebo takto tu hrozi jednofarebna ­"vlada­", co nieje nikdy dobre.
Odpovědět7  0
Chrome mě nezajímá. Když si to nainstaluješ do počítače, tak ti to tak zaplevelí počítač, že to po odinstalaci zůstane natrvalo v počítači. Takže ne děkuji nechci, Chrome je katastrofa.
Odpovědět3  5
GogoX (515) | 8.4.20216:44
souhlas ... kdyby nakonec zůstal jen chrome a edge, na chrome nesáhnu ani omylem ... dokud poběží firefox, nemám s tím žádný problém, naopak ...
Odpovědět3  0
Daret (33) | 7.4.202123:54
Ja som s FF vcelku spokojny. Zatial som ziadne vacsie problem pri upgrade nemal a ani nastavenia sa mi nijak nezmazali. Na PC mam jeden profil uz snad 15 rokov a bez problemov za upgraduje.

FF byval trocha pomalsi, ale v poslednych verizach celkom zrychlil, hlavne co sa tyka mobilnej verzie aj ked tam radsej pouzival Firefox Focus.

FF ma celkom dobru ochranu pred sledovanim a blokovanie reklam uz nie je tak moc potrebne, eventualne pozuivam rozsirenie od DuckDuckGo, to uplne staci. Ferova reklama mi nevadi, otravna ide prec, alebo na taky server radsej ani nechodim.

S tymi rozliseniami, treba opatrne. Prilis vela ich vie rozbit­/spomali ako FF, tak i Chrome.
Ked sa prechadzalo na webexten. tak boli problemy s kompatibilitou rozliseni, teraz je to uz v pohode.

Co ma naozaj na FF stve su tie stale zmeny GUI a nie vzdy k lepsiemu. Zasa sa chysta daka uprave Proton a preview vypadal fakt hrozne.

K rozsireniu niet co povedat. MS si tlaci Edge, Google si tlaci Grome a Apple Safari. Vacsina uzivatelov ani nevie co pouziva a urcite si nehlada alternativy.
Ak mam niektoremu z hracov najviac doverovat ohladne sukromia, tak to bude urcite Mozilla. Pri ostatnych je celkom jasne ako to je.
Odpovědět4  0
GogoX (515) | 8.4.20216:47
1*
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.